13
Κρόιτς ιν βάσερ, λόιτε ιν βάσερ! Φώτα, λίχτερ, φερστέεν;
Με απλοϊκά γερμανικά, ο βοηθός του Κώστα προσπαθούσε να εξηγήσει στον νεαρό ισπανό το ορθόδοξο έθιμο των Θεοφανείων, με τη βουτιά για το σταυρό. Εκείνος έδειξε να διασκεδάζει πιο πολύ με τον συνδυασμό λέξεων και χειρονομιών του σερβιτόρου του Πολύβιου παρά με το περιεχόμενο της περιγραφής του, το οποίο ανέλαβε αργότερα να εξηγήσει με πιο συγκροτημένο τρόπο ο ίδιος ο Κωστάλας. Οι απανταχού ελληνορθόδοξοι πήγαιναν σε όποια θάλασσα, σε όποια λίμνη, σε όποιο ποτάμι ήταν κοντά τους. Οι έλληνες της Ελβετίας δεν αποτελούσαν εξαίρεση, οι λίμνες αυτής της χώρας – αν και ασύγκριτα πιο ψυχρές από τα μεσογειακά νερά – φιλοξενούσαν κάθε χρόνο την ίδια μέρα το πατροπαράδοτο έθιμο.
Δυστυχώς ο ισπανός δεν θα μπορούσε να είναι μαζί τους το επόμενο πρωί. Οι χειμερινές διακοπές του τελείωναν και έπρεπε να γυρίσει στη Βαλένθια και τις σπουδές του. Βεβαίωνε τον Κώστα ότι πραγματικά θα ήθελε να δει την ελληνική εκδοχή των Θεοφανείων, μια και θα τον ενδιέφερε να μάθει και άλλα πράγματα για την Ελλάδα πέρα από την γνώριμη σε όλο τον κόσμο κλασική της αρχαιότητα.
Ήλπιζε ότι την επόμενη χρονιά θα έμενε και την έκτη Ιανουαρίου στη Ζυρίχη, μια πόλη που – όπως είπε στον Κωστάλα – αληθινά λάτρευε. Είχε έρθει μικρός αρκετές φορές μαζί με τους εύπορους γονείς του. Ονειρευόταν κάποτε να εγκατασταθεί μόνιμα εκεί. Μόνιμα, όχι με την αγροτική έννοια αλλά έχοντας την ελβετική μητρόπολη ως ορμητήριο για τα φιλόδοξα σχέδιά του. Σπούδαζε αρχιτέκτονας και είχε μεγάλα όνειρα για τον εαυτό του. Δεν το είπε τόσο ξεκάθαρα στον Κωστάλα, εκείνος όμως κατάλαβε.
Κι εκείνος, ο Κωστάλας, συμπαθούσε τη Ζυρίχη, αν και η εγκατάστασή του σ' αυτή δεν είχε την ανεμελιά του νεαρού πελάτη του. Ήταν αυτονόητο ότι δεν θα εκμυστηρευόταν σε πελάτη του το πώς κατέληξε στην Ελβετία, μετά από χρόνια ολόκληρα περιπλανήσεων στο ανατολικό μπλοκ. Προς αποφυγή πολιτικών συνειρμών, του είπε ότι βρισκόταν ήδη τέσσερα χρόνια στη Ζυρίχη, ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στις αρχές του '68, δηλαδή δεν είχε καν κλείσει χρόνο. Και απλά του είπε ότι πριν έρθει στην Ελβετία είχε ζήσει και σε άλλες χώρες, παραλείποντας να σημειώσει ότι η πλησιέστερη σε όλες αυτές, τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά, ήταν η Τσεχοσλοβακία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου